Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szép idézetek az öregedésről

2012.10.10

                                                     189854940510816436_air8oiod_c.jpg

 "Hogyha két szerető szív megöregszik, mily mély, áhítatos boldogság jut nekik! Szerelem! égi frigy! ó, lelkek tiszta lánca! Megőrzi sugarát, ha kihunyt is a lángja."

  (Victor Hugo)

 

*********


A legszebb művészet tudod mi, 
Derült szívvel megöregedni. 
(...) 
Kezed letenni ölbe
S hagyni, hogy gondod más viselje. 
Ahol segíteni tudtál régen,
Bevallani nyugodtan, szépen,
Hogy erre most már nincs erőd.
Nem vagy olyan, mint azelőtt.
(Sík Sándor)

**********


Olyan erőszakosak vagyunk, nem? Úgy félünk az öregedéstől, hogy megteszünk ellene mindent. Nem vesszük észre, hogy az a legfontosabb, hogy legyenkivel megöregedni.
(P.S. I Love You c. film)
 
***********

Szép csöndben megöregedni nem szánalomra méltó állapot, kihullanak belőlünk a tört cserepek, a sok rendetlen részlet, mindinkább együvé látjuk a világot, és lehet, hogy egyszer majd békés harmóniák ringatják el a szívünket, amely annyi bánatot őrzött, és annyi szép ígéretben csalódott.
(Kassák Lajos)
 
***********

 Ha szeretjük egymást, elfogadjuk egymás korlátait is. Ha a kedvesed valóban mélyen szeret téged, tudni fogja, hogy kezdesz megöregedni, tehát a dolgok természetesen már nem működhetnek úgy, mint régen. A szerelem azonban újfajta meghittséget, újfajta közelséget fedez majd fel: kevésbé lesz ugyan szexuális természetű, de mélyebbre hatol.
(Osho)
 
***********
 

  Sajnálom, de valamit még mondanom kell és csak pár pillanatom maradt. Sajnálok mindent, amit nem adhatok meg. (...) Nem vidíthatlak fel. Csak veled akartam megöregedni. Két vén trotty azon kuncog, hogyan hullik szét a testük. Együtt maradni, mint a képen a tónál. Ott van a mi mennyországunk. Sok minden hiányzik: könyvek, álmok, csókok és viták. Köszönök mindent! Köszönöm a kedvességed, köszönöm a gyerekeket! (...) Köszönöm, hogy mindig büszke lehettem rá, hogy veled vagyok! A bátorságot, a szelídséget, a tekintetedet, és hogy mindig meg akartalak érinteni! Te voltál az életem. És bocsáss meg minden kudarcomért!

 

 

(Csodás álmok jönnek c. film)

****************

Kellőképpen elviselni az öregedést,  a bölcsesség mesterműve és az egyik legnehezebb része az élet művészetének.

(Henri-Frederich Amiel)

***************

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.