Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Stájer almáspite

2012.10.21

1 tepsi stájer almáspite(30 szelet) elkészítéséhez:

Tészta:


600g liszt
1 cs sütőpormarcika_okt.6.__alm_spite_vas_rnap_022.jpg200g vaj
50g cukor
fél tk só
250 ml tej

Töltelék:
2 kg alma
1 citrom leve és héja
125g cukor
1 tk fahéj
(100g mazsola – ezt én kihagytam)
100g darált mogyoró
200g baracklekvár

1 tojássárga

A lisztet, sütőport, vajat, cukrot, sót, tejet (tehát a tészta hozzávalókat) összegyúrjuk és lefedve 1 órára a hűtőbe tesszük. Amíg pihen, elkészül a töltelék.
Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, lereszeljük. Belekeverjük a citrom levét és reszelt héját, a cukrot, darált mogyorót és a fahéjat (nameg a mazsolát).
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Kinyújtjuk a tésztát kb másfélszer akkorára, mint a tepsi. Levágjuk a tepsi méretű darabot és a kivajazott kilisztezett tepsire tesszük. Megkenjük a lekvárral, majd jöhet rá az almás töltelék. A maradék tésztából pedig csíkokat vágunk és a töltelék tetejére tesszük. Egy tojássárgáját használtam a csíkok megkenésére.
30 perc sütőben.

(A recepteskönyv a lekvárt nem az almás töltelék és a tészta közé keni, hanem tojás helyett azzal keni a csíkokat. 200g lekvárt elkever 100g porcukorral és 2 ek citromlével. Ezt felmelegíti és először csak a 30 percnyi sütés után keni meg a pite tetejét.)

Ahol a receptet találta:

http://afonyasborju.blog.hu/2007/11/21/finom_alma_torta

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.