Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amit érdemes tudni a homoktövisről

2012.09.28

 A homoktövis az egyik legrégebbi gyógyhatású növényük, tudták ezt már az ókorban is, és használták is mindenhol, ahol csak hozzá lehetett jutni.


Vitaminok

Vitaminok

Napjainkban is rengetegszer kerül elő, hiszen vitamintartalma elképesztő: A, B1, B2, B6, B8, B9, K, P, PP, E valamint nagy mennyiségű C-vitamin is található benne. 

Mindemellett omega 3, 6, 7, 9 zsírsavakat is tartalmaz és összesen több, mint 100 bioaktív anyaggal büszkélkedhet. 100 gramm ebből a savanykás gyümölcsből fedezi egy felnőtt ember napi vitaminszükségletét.
 

Elterjedése

Elterjedése

Ez a tüskés kis fa Ázsiában a legelterjedtebb, de hazánkban is remekül megél. Őshonos faja itthon egyetlen egy van, mégpedig Hippophae Rhamnoides faj alfaja, a Carpatica Rousi. 

A homoktövis, mivel igen régóta játszik jelentős szerepet az emberek életében, sok névvel illeték, így ha olyat hallunk, hogy ezüsttövis, homokfa, vagy éppen fűztövis, akkor is erről a bogyóról van szó.
 

Szabadon

Szabadon

A homoktövissel sok helyen találkozhattunk szabadon is, hiszen régen előszeretettel ültették remek talajmegkötő tulajdonsága miatt. Bár ez a képessége nem tűnt el, sajnos mégis kevés marad belőle. 

Ennek megfelelően védett is, így nem szabad szüretelni a bogyóját. Ha mégis megtennénk, akkor az bizony 10 000 forintunkba fog kerülni.
 

Otthon

Otthon

A növényt természetesen otthon is ültethetjük, ráadásul szinte garantált a sikerélmény. A neve nem véletlen, hiszen még a nem kifejezetten tápanyagdús, erősen homokos talajban is vígan megél, hát még egy kis humusszal dúsított kerti sarokban. 

A körülményektől függően akár 11m-es kis fácskává is cseperedhet, és gyönyörű, narancssárga bogyókat nevel.
 

A termése

A termése

A bogyók nem csak szépek, hanem régóta jelen vannak a népi gyógyászatban is. A homoktövis termésének ugyanis kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, 10-szerese a citroménak. 

Általános immunerősítő, annak viszont az egyik legtökéletesebb, így rendszeres fogyasztásával szinte biztosan nem leszünk betegek, sem telente, sem pedig nyáron.
 

Szépészet

Szépészet

A homoktövis a bőrrel is csodákat művel. A bogyóiban ugyanis E-vitamin és esszenciális zsírsavak is találhatóak, amik hatása kifejezetten pozitív a bőrre. 

Rendszeres fogyasztásával a száraz, repedezett réteg eltűnik, ráadásul még a káros UV sugárzással szemben is bizonyos fokú védelmet nyújt.
 

A szüret

A szüret

Mivel a növény nem éppen veszélytelen – hatalmas tüskékkel védekezik a növényevők ellen – ezért termését mindenképpen kesztyűben gyűjtsük be. 

Az is fontos, hogy ne tépjük, inkább ollóval vágjuk le a bogyókat, így a folyamat sokkal egyszerűbb lesz.
 

Mit készítsünk belőle?

Mit készítsünk belőle?

A homoktövis sokféleképpen felhasználható. Lekvár, ivólé, zselé és bor is készíthető belőle otthon, de az ügyesebbek akár likőrt is főzhetnek belőle. 

A növényből olajat is sajtolnak, amivel a boltok polcain sajnos csak ritkán lehet találkozni.
 

Bőr és zsír

Bőr és zsír

A homoktövis fokozza az anyagcserét és zsíroldó hatása is van, és mivel serkenti a hámosodást és erősíti a kötőszövetet, így rendszeres fogyasztásával nagymértékben csökkenthető a narancsbőr kialakulása.

Ahogyan azt a homoktövis is jól mutatja, ha megfelelően táplálkozunk, és nem felejtjük el a régi gyógyítók és füvesemberek tudását, akkor nem kell kémiai gyógyszerekkel mérgeznünk magunkat, melyeknek sokszor több mellékhatása van, mint amennyi problémára megoldást nyújtanak. Fogyasszunk a természet patikájából, hogy erősek és egészségesek maradhassunk.

 

Forrás:www.bien.hu 2012.szeptember 28.  
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.